Het probleem is dat men het te snel vergeet dat er erge dingen gebeuren waardoor er te weinig aan kan worden gedaan.

Een filmpje verschijnt online en wordt massaal gedeeld. Dit filmpje gaat over een man in de Mc Donalds, ergens in het zeer welvaart Zweden. Hij vraagt aan andere klanten om even op zijn eten te letten. “Ik moet naar de wc.” Zonder enige aarzeling doen de mensen dit. De man is weg en dan verschijnt er toevallig een dakloze in het beeld. Hij ziet het voedsel, vraagt of het van iemand is en zonder de vraag te beëindigen, overweegt hij zelfs om het op te eten. De klanten proberen de dakloze te overtuigen om het niet te doen, ze bieden hem zelfs hun eigen voedsel aan, hun eigen geld, gewoon om ervoor te zorgen dat de man op wc zijn eten rustig kan verder eten na zijn plasbeurt. Dan heb je ook de agressievelingen die de dakloze uitschelden hem bevelen om te plek te verlaten (ook al zijn zij niet de eigenaren van die Mc Donalds). Helemaal op het einde van filmpje zie je hoe een dakloze die waarschijnlijk na een dag te zitten bedelen het eten van de man probeert te ‘beschermen’. Hij biedt de gespeelde dakloze een chicken nugget aan zodat hij van het eten van de man afblijft. Dit fragment eindigt met: “Even those who have nothing, give something.”

Twee weken later is bijna, of zo goed als iedereen het filmpje vergeten. (filmpje van dit voorbeeld vind je hier)

Ander voorbeeld: een Afrikaanse vrouw, 6 maanden zwanger en moeder van een blij 6-jarig jongetje, zit voor het Centraal-Station van Antwerpen aan de vuilnisbakken. Ze zit daar, omdat ze volgens het spotje geen keuze heeft. Ze heeft hulp nodig maar niemand kijkt naar haar om. Pas wanneer het een filmset wordt, krijgt ze aandacht. Dit spotje (die je hier kan herbekijken) werd ook massaal gedeeld op mijn Facebooktijdlijn. Zelfs ik heb het gedeeld. Omdat ik écht zo naïef was om te denken dat niemand haar wou helpen tot er camera’s en spotlights op haar en haar kind werden gericht. Een paar dagen later vraag ik aan mijn nicht: “Heb jij dat filmpje gezien? Echt zot hoe erg mensen tegenwoordig zijn…” (Of zoiets in de aard, ik weet niet meer exact hoe het gesprek ging). Haar antwoord: “Het zijn allemaal leugens.” Ze legde me uit hoe ze tijdens haar middagpauze samen met haar vriendinnen er voorbij wandelde en de vrouw wouden helpen. Dat werd namelijk geweigerd door de mensen die het spotje maakten, “omdat we aan het filmen zijn.” Ze werden geweigerd. En de mensen blijven dus achter met een beeld dat compleet fout is.

Ja, mensen zijn voorbij haar gepasseerd alsof ze die zoveelste dakloze was met een kind. Maar mensen zijn ook gestopt om hulp aan te bieden, en dat krijgen we niet te zien. “Omdat zo de boodschap van dit spotje duidelijk maken” zou je denken. Of ik toch op ten minst. Nog steeds hebben we het recht om te weten hoe het er in de werkelijkheid aan toe ging.

Steeds vaker verschijnen zo’n aangrijpende beelden op: dieren worden op gruwelijke wijzen geslacht, kinderen moeten van bruin water drinken want ze hebben niets anders, ouders schreeuwen want ISIS blies de school waar hun kinderen naartoe gingen op.

Die beelden staan niet voor niets online. Deze beelden laten zien dat de €1-deals die verkrijgbaar zijn bij de Mc Donalds niet voor niets zo goedkoop zijn. Die beelden zijn er om ons te doen realiseren dat een te korte iPhone-lader een luxeprobleem is tegenover vervuild water. Deze beelden laten zien dat oorlog niet iets is van de 20e eeuw maar dat het nog steeds zeer actief aanwezig is, misschien niet dichtbij huis, maar het is er wel.

Deze gruwelijke beelden moeten ons wakker maken, onze “naft” zijn om op zoek te gaan naar efficiënte en snelle oplossingen voor de mensen en dieren die lijden, onze reality-check. Ze zijn er voor een reden, dus laten we ze ook goed gebruiken.

Want voor je het weet, is het te laat en eindigen we met een wereld vol misbruik, egoïsme en haat.

2 gedachtes over “

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s