Dag iedereen! Met deze blogpost wil ik jullie wat geschiedenis meegeven van de Verenigde Staten en ook wat info over hoe dit groot land echt is. Als ik wat fout verwoordt of gewoon fout heb, mijn excuses hiervoor (ik ben geen geschiedenisleerkracht dus geloof niet alles voor de volle 100%).

  • South West Studies (*SWS)

South West Studies, kortom SWS, is een kans om eens een andere kant te leren kennen van de VS. Verschillende dingen werden er aangeboden: Grand Canyon voor drie of vijf dagen, Santa Fe trip, Pecos, enzovoort. Omdat mijn conditie niet on point is heb ik maar voor iets anders gekozen wat niet veel wandelen bevatte: Taos. Eigenlijk was het totaal niet mijn eerste keuze (het was niemands’ eerste keuze) en de info die we kregen was vrij tot zeer vaag, maar verrassend genoeg vond ik het een zeer geslaagde SWS!

Eerst Las Vegas in New-Mexico, dan Taos. Naar waar gadde eigenlijk naartoe Ange?!? Taos klinkt zeer onbekend en als je het opzoekt, vind je foto’s van gebouwen met een speciale structuur. Veel valt er niet te doen qua recreatie, maar het is echt de moeite waard om er eens lang te gaan.

Wat hebben ze dan wel aan te bieden Ange?!? Taos is een zeer speciale stad zoals ik al eerder schreef. De drie rassen met de meeste aantal mensen zijn blank, Hispanic (mix van Amerikanen en Latino) en Native American. Veel jongeren die ik ontmoet heb komen uit Mexico en zijn naar hier verhuisd op een bepaald moment in hun leven of de ouders hebben gewoon besloten om naar Taos te trekken en daar te blijven waardoor je ook Amerikanen hebt die van grote steden en/of staten komen. De grootste reden waarom New-Mexico zoveel Spaanse invoelde heeft is omdat het tot in 1821 bij het Spaanse Rijk behoorde. Nadien in 1850 slaagde de VS erin om New-Mexico als nieuw grondgebied over te nemen. Sindsdien zijn er vele stammen verdwenen van de aardbol (niet alleen in NM, maar verspreidt over heel de VS). Een van de overgebleven en oudste stammen, de Taos Pueblo, bevindt zich zo’n twee kilometer weg van het centrum. We zijn het gaan proberen bezoeken maar te vergeefs. Het was op dat moment ‘quit hours’ wat betekend dat er niemand buiten de mensen die uit die stam komen en daar ook wonen het dorp mogen betreden. Gelukkig is het internet zo wereld wijd dat ik een foto heb kunnen vinden van hoe het dorp eruit ziet (link: https://en.wikipedia.org/wiki/Taos_Pueblo#/media/File:Taos_Pueblo_082.JPG , jaja Wikipedia is niet zo betrouwbaar maar ze worden steeds beter hoor). In de 20ste eeuw nam president Theodore Roosevelt een groot perceel (ongeveer 19400 ha) van de Pueblo af, wat nadien terug werd gegeven in 1996. Kan je je inbeelden hoe een dorp met maar 4500 inwoners jaren lang gevochten hebben tegen de Amerikaanse staat en gewonnen hebben?

Nog iets zeer opmerkelijk aan Taos is dat er een gebied is waar de wet niet telt. Technisch gezien is er een wet, maar veel wordt er niet aan gedaan. Het grootste resultaat is een Earthship. Een Earthship is een gebouw (vaak een huis) die wordt gebouwd met natuurlijke en gerecycleerde materialen. Weetje: er is een Earthship in Brussel, hier is er een link naar de blog: http://www.naturalbuildingblog.com/ . Het water halen ze uit regenwater, energie halen ze uit zonne-energie en de muren worden gebouwd met autobanen. Als resultaat heb je speciale gebouwen, mensen die in oude schoolbussen wonen en veel planten in de huizen. Hier zijn wat foto’s:

DSCF2338

DSCF2414
het hoofdkantoor van earthships van over heel de wereld in Taos, NM
DSCF2327
De flessen en banden zorgen voor meer stabiliteit van de muren.

DSCF2420

  • Geen andere weg

Van maandag t.e.m. woensdag namen we deel aan the emotional intelligence retreat in Taos High School (high school ~ tweede t.e.m. zesde middelbaar). Dit werd georganiseerd (voor de vijfe keer al) om freshmen (tweede middelbaar) een beter gevoel te geven over school, over zichzelf en beter elkaar te kunnen begrijpen. De seniors hebben acht weken getraind om de freshmen doorheen de retreat te kunnen begeleiden, onder toezicht van aangeduide leerkrachten. Elke ochtend werd gestart door een paar seniors die een verhaal met een moraal vertelde. Een van die verhalen was van een meisje oorspronkelijk uit Mexico. Zij verhuisde een paar jaar geleden naar NM, maar sprak geen woord Engels. Omdat ze niets begreep, kreeg ze een tolk. In plaats van de dingen te vertalen die er werden verteld, zei de tolk leugens zoals ‘je kan niets’, ‘je bent dom omdat je ons niet begrijpt’, ‘je gaat nooit iets bereiken in je leven’ enzovoort. Dat maakte haar schoolleven veel moeilijker want de tolk deed niet wat er verwacht werd van hem/haar. Op een bepaald moment ging het zodanig bergaf dat ze aan de rand van de Rio Grande brug stond, klaar om te spingen. Ze zag het goede van het leven niet meer, ze was het zo beu dat ze haar leven wou afpakken, na vele andere pogingen. Gelukkig werd ze gered door haar oudere zus. Vanaf dat moment wist ze dat er toch nog iemand om haar gaf, dat ze niet alleen was. Nu zit ze in het zesde middelbaar en is ze klaar om verder te gaan met het leven.

Jaarlijks nemen wereldwijd zo’n 770 000 mensen het leven vanwege verschillende reden. Zoveel mensen die het nut van het leven niet meer zien zitten, zoveel die schrik hebben om verder te leven. Een groot deel neemt het leven aan de Rio Grande brug in Taos. Het is maar vreemd om te weten dat brug niet alleen bekend staat voor het mooie uitzicht maar ook voor het aantal mensen die liever van de brug springen dat van het uitzicht willen genieten. Het is een wereldwijd probleem dat maar moeilijk op te lossen valt. Want hoe help je iemand die uit het leven wil stappen maar aan niemand verteld dat het zodanig slecht gaat met hen?

Het goede aan de brug is dat ze nu emergency palen hebben geplaats. Deze zorgen ervoor dat iemand van plan is uit het leven te stappen of zichzelf in gevaar brengt, gered kan worden. Het is nooit zeker of dat al dan niet lukt. Toch is dit beter dan geen palen zetten. Wat ook zeer hard helpt, is praten. Praat met iemand, niet alleen wanneer ze er gelukkig en/of oké uitzien, maar ook als je ziet dat ze zich niet zo goed vinden. Als ze niets zeggen maar je denkt toch dat er iets is, push ze dan niet om toch te praten maar laat op ten minst weten dat als er iets is, dat ze bij je terecht kunnen. Laat iemand weten dat het niet zo goed gaat met een persoon zodat je op voorhand al een beetje kan ingrijpen. En begrijp, begrijp dat het soms gewoon moeilijk is. Begrijp dat het een lange tijd kan duren vooraleer alles weer oke is en heb geduld. Geduld en tijd geven is zeer belangrijk voor het hele proces, want door alles snel snel te doen, kan je soms snel de kleinen dingen vergeten.

Dit is zijn een paar dingen waarbij ik denk dat je iemand heel veel mee kan helpen. Of het allemaal juist is, mag je zelf bepalen want ik ben geen professionele psycholoog/therapeut en ik weet ook niet veel over het leven, maar wat ik wel weet is dat ik blij zou zijn moest iemand me laten weten dat ik er niet alleen voor sta. het maakt niet uit of ze hetzelfde ooit hebben meegemaakt of dat ze zich totaal niet kunnen inbeelden hoe ik me voel, zolang ik maar weet dat er iemand bereid is om naar mijn complexiteiten te luisteren.

DSCF2483
het adembenemend zicht.
DSCF2462
Een van de emergency palen.

DSCF2482

Ik heb een heel goed zicht gekregen over hoe anders de VS is dan dat ik dacht, en daar ben ik zeer blij en dankbaar voor. Hopelijk krijgt ieder zieltje de kans om de wereld op een andere manier te zien om zo bepaalde dingen beter te kunnen begrijpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s