Elk schooljaar gaan eerste en tweedejaars -is hetzelfde als vijfde en zesdejaars- ergens naartoe voor een weekje om wat meer te leren kennen over een bepaald onderwerp. Dit noemen UWC’rs Project Week. Sommigen leven op een minimumloon en zonder technologie per dag voor een week, anderen helpen huizen op te bouwen  voor degenen die het verloren zijn door de orkaan Katrina, en mijn groep en ik hebben discussies gehad ivm de woon(polocies) en racial injustice in de VS en hoe het allemaal eigenlijk eraantoe gaat in Ferguson. Omdat Ferguson zo’n 16h van Montezuma is en we niet te veel geld wouden besteden aan vliegtuigtickets besloten we maar om 16h te rijden.
• Roadtrippin’ 
Natuurlijk is 16h rijden aan een stuk veeeel te lang en zeker als jij degene bent die moet rijden. Doug -onze leerkracht die ons begeleidde tijdens deze uitstap- had een motel voor ons allen geregeld in Tulsa, Oklahoma. Om daar te geraken moesten we 10h in ons cool busje zitten. Alles goed en wel tot dat één van onze banden het begaf: er zat een immens groot gat in de rechterband. Na dit incident gingen we op zoek naar een garage wat zo’n 20 minuten duurde vooraleer we er één vonden die open was.
Dus daar zaten we, op de legendarische Route 66 te wachten op een nieuwe band. Ondertussen zongen we wat ABBA liedjes om ons te entertainen. Een nieuwe band zat op het busje en weg waren we weer onderweg naar onze veelbelovende motel.
DSCF3529
DSCF3531.JPG
Na een paar stops, wat ongezond voedsel en nostalgische lieders kwamen we aan bij ons motel: Motel 6. We keken even rond en wisten al meteen: dit is een scetchy plek. Toen we in onze kamers wandelden, wisten we dat dit een lange nacht ging worden. Sommige kamers hadden niet echt een kuisvrouw/man gezien of je buur kon ook een prostituee zijn. ’s Avonds aten we pizzas van Domino’s en gingen we tegen de vroege avond ons bed in. De volgende ochtend waren we al weer op de baan, onderweg naar Ferguson, Missouri.
DSCF3552
• 6 uur later… 
Toen we in Missouri aankwamen vonden we het een beetje grappig om Misery door Maroon 5 te zingen. We zongen uit volle borst en na een paar uur was iedereen weer aan het slapen zoals een klein babytje. Na ongeveer 6 uur kwamen we aan in St . Louis. Saint Louis is een stad en Ferguson is een Metropolitan in St. Louis. We zagen hoge gebouwen, grote kerken, de Arch en tot slot Ferguson. Wat ons allemaal zo hard verbaasde was toen we Delmar street -beter bekend als the Delmar Devide- voorbij reden: aan de ene kan zag je mooie, oude huisjes en aan de andere kant waren de meeste huizen half afgebroken omdat ze niet meer goed in staat zijn.
DSCF3633
Een paar straten verder “woonde” we, in een klein schattig huisje tussen alle huizen die in een minder goede staat waren. Onze gastvrouwe, Vega, is een zeer bijzondere vrouw: ze is een paar keer opgepakt geweest na de vele protesten waarin ze meedeed, ze geeft les aan jongeren die iets willen doen met kunst en ze verhuurd een paar kamers in haar huis. Ze nodigde ons zelfs uit om mee te protesteren tegen Donald Trump wanneer hij in St. Louis ging zijn deze vrijdag. (Spijtig genoeg vertrokken we terug naar ons campus deze vrijdag)
Ze stelde zichzelf voor, vertelde ons veel verhalen over wat al zo wat gedaan had met de beweging #BlackLivesMatter. Ze zei dat ze werkt in een soort van school voor jongens die na de schooluren daar terecht kunnen voor vele dingen: kunst, sport, recreatie. Nadien was het natuurlijk ook onze beurt om ons kort voor te stellen. We vertelden dat we verbaasd waren met de verschillen in de constructies en reconstructies van huizen en hoe het verschil zeer opvallend is. Dit is de reden: de overheid geeft je gemeente/stad geld naarmate het aantal belastingen men betaald en jobs men heeft. Hoe meer jobs, hoe meer investeringen in de buurt. Spijtig genoeg: hoe minder jobs, hoe minder aandacht er wordt besteed aan de buurt. Het tweede geval is wat er gebeurd in Ferguson. In de jaren 30 was Ferguson een stad met voornamelijk blanke mensen, alleen Afro-Amerikanen die zich in middelklas bevinden konden het zich permitteren op in die buurt te wonen.   En voor deze Afro-Amerikanen was het zeer hard om een woonst aan te schaffen want velen verkochten
geen huizen aan ‘niggers’.
Na de stijging van Afro-Amerikanen in de blanke buurten, vertrokken veel blaken naar een andere buurt om zo ver mogelijk weg te zijn van de ‘niggers’. Ze werden niet gezien aan medebewoners, maar als vieze vreemdelingen. De prijzen van huizen stegen ongezien snel en hoog waardoor velen in kleinere woonsten woonden. Jaren gaan voorbij en Noord-Ferguson is voornamelijk Afr-Amerikaans. Tot op de dag van vandaag is dat nog steeds hetzelfde en er zijn zelfs sommigen die in West-Ferguson wonen/woonden en nooit naar de andere kant van Ferguson gingen. Dat deel van de gemeente werd gezien als de ghetto.
• Maar Ange, waarom heet deze blogpost nu “We’re the outsiders/strangers”?
Elke dag dat we in Ferguson zaten, werden we gezien als de misfits, degenen die hier niet horen of dat gevoel kreeg ik toch. Nooit behalve één keer hebben we gesproken met de buren. Die ene keer, spraken de overburen ons aan en besloten we maar om een babbeltje met ze te hebben. Zij vertelden ons dat in die buurt je buren niet kent en dat ook niet probeert tenzij ze je familie of vrienden zijn. Dat komt omdat je nooit weet met wat ze bezig zijn: dealen, criminaliteit. Zij samen met een jonge man die de laatste dag dat we in Saint Louis waren, waren de enigste “buren” waarbij we gesprekken hebben gevoerd.
Ook besloot ik het te noemen zoals het is omdat we ten slotte er maar vier dagen waren. Wij als buitenstaanders, jongeren die niets weten over Ferguson behalve de ‘shooting on Michael Brown’ komen hier even vier dagen leven om wat meer te weten en dan weer uit hun levens te verdwijnen, tenzij we er weer eens naartoe zouden gaan. Hiermee wil ik natuurlijk niet zeggen dat wat we daar deden niet goed was, we leerden meer bij dat de meeste mensen die alleen maar artikels online lezen en niets ondernemen.
DSCF3621

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s