Dit jaar in januari, dit jaar op 18 januari, eren Amerikanen Martin Luther King Jr. op Martin Luther King Jr. Day of Service. MLK was een activist, leider in de Afro-American Civil Right Movement en was actief bezig in de politiek. Hij werd vermoord op 4 april 1968 in Memphis, Tennessee door James Earl Ray. Daarvoor kreeg Ray 99 jaar celstraf. Hij overleed op 23 april 1998 in de gevangenis. Tijdens de Martin Luther King Day doet men vrijwilligerswerk om hem te eren en andere van dienst te zijn. In grote groepen gaat men met z’n allen bij bijvoorbeeld een opvangcentrum mensen helpen waar nodig. Vele privébedrijven en lokale ondernemingen zijn gesloten op deze dag. Op deze dag houden veel grote steden ook een parade. Dit jaar is het de 30ste verjaardag van deze feestdag.

MLK van geboorte tot zijn dood

Hier vinden jullie de link naar een tijdlijn die MLK’s leven kort samenvat: Tijdlijn MLK’s leven

Maar zijn zoals Marco Borsato zingt de meeste dromen bedrog?

Veel is verandert: iedereen mag nu kiezen waar men zit op de bus, scholen hebben studenten met verschillende nationaliteiten of etnische achtergronden en voor het eerst in de geschiedenis had de Verenigde Staten een zwarte president. Desondanks al dit positief nieuws voor kleurlingen, vind ik toch dat de droom nog een beetje te ver te zoeken is. Ja, Art. 1. § 1. zegt dat: “Bij deze wet wordt Richtlijn 2000/43/EG van de Raad van 29 juni 2000 houdende toepassing van het beginsel van gelijke behandeling van personen ongeacht ras of etnische afstamming omgezet.”  Volgens de wet is het verboden om iemand/een groep te discrimineren. Het is verboden om iemand niet aan te nemen vanwege zijn/haar nationaliteit, zogenaamd ras, huidskleur, enz. Maar toch gebeurd het spijtig genoeg nog steeds en worden diegene die discrimineren niet opgepakt tenzij het zeer extreme gevallen zijn, zoals deze: http://www.demorgen.be/binnenland/ook-franstalige-organisatie-schaart-zich-achter-racismeklacht-tegen-de-wever-b79c5298/

Dus mijn vraag aan jullie is: is “I have a dream” still a dream? Want ondanks de vele positieve veranderingen vind ik toch dat we er niet volledig zijn, dat er nog steeds veel te streven valt. Ik geloof erin dat er verandering zal komen, maar ik blijf realistisch en weet dat het een lange tijd kan duren vooraleer er men verandering ziet.

bronvermelding:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s