Analoge fotografie. Zowel vroeger als nu is het een dure zaak. 

Op 26 september 2012 kocht ik mijn eerste analoge camera en kijk nu: ik heb nu vijf analoge camera’s waarvan er eentje wat minder goed werkt vanwege ouderdom (denk ik). Steeds krijg ik de vraag: “Waarom geeft gij zelfs zoveel geld uit aan zoiets als ge een digitale camera hebt en u iPhone?!” 

Waarom geef ik zoveel geld uit? Mijn antwoord ga ik uitleggen aan de hand van een fotoreeks. 

imm022_22

F1210016

F1220014

Deze herinneringen zijn gedocumenteerd op zo’n speciale manier. Een digitale camera kan zoiets niet zomaar even nabootsen zonder niet te moeten prutsen aan de camera-instellingen. 

Ja, soms mislukken foto’s big time, zoals deze:

F1220002

Maar weetje, ik vind dat totaal niet erg. Zo’n dingen maken analoge fotografie een stuk fijner, een stuk uitdagender, een stuk angstaanjagender.Het is wel niet zoals ik had gewild, maar het is voor mij zeker geen slechte foto. Het heeft iets mysterieus, maar toch krijg je redelijk wat te zien van de ruimte (wat btw een boot is die we hebben genomen om van Europese deel van Istanboel naar het Aziatische deel te gaan).

Ik neem een foto zonder te weten hoe die eruit zal zien, ik hoop dat ik op het perfecte moment een foto heb genomen, zoals deze: 

F1220021

En soms heb ik al een beeld van hoe ik wil dat mijn foto eruit zal zien, maar krijg ik iets te zien wat ik niet verwachtte: 

F1100009

En heel soms, als ik geluk hebt, neem ik snel een foto en gebeurd er dit: 

F1210020

Dit. 

Dit is waarom ik van analoge fotografie hou. De onwetendheid, de nieuwsgierigheid, de angst.En wachten. Het lang wachten voor dat ik de foto’s met mijn eigen ogen kan zien én vasthouden. Dat gevoel maakt me immens blij.  

Ja, het kost veel geld, mislukken er wel eens foto’s en verlies ik ineens één volledige 35mm rol. Op lange termijn brengt het financieel niets op, tenzij je fotograaf bent als job, maar het gaat hier voor mij niet om het geld. Voor mij gaat het hier om de herinneringen, op welk moment en welke manier ze zijn genomen. En daarom spendeer ik zoveel geld uit aan analoge fotografie. And I don’t mind at all. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s